Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна arrow Проекти arrow Имплементирање на системот на "whistleblowers" во РМ
Имплементирање на системот на "whistleblowers" во РМ
Испечати Е-пошта

Меѓународната конференција на тема “Заштита на пријавителите (whistleblowers protection) - регулатива, практика и предизвици”  

06.03.2013 Државна комисија за спречување на корупцијата на 06-07 март 2013 година, со помош и поддршка на Европската Комисија преку инструментот TAIEX, реализира Меѓународна  конференција на тема „Заштита на пријавителите (whistleblowers protection) – регулатива, практика и предизвици”.  На конференцијата присуствуваа претставници од институциите одговорни за спроведување на концептот на  интегритет, особено за делот на заштита на пријавителите како сегмент од интегритетот, од Република Македонија, регионот и пошироко, а со главна цел преку интензивна дискусија да се разменат искуства за тоа како различни земји се занимаваат со прашањето на заштита на пријавителите (whistleblowing protection) и разгледување на начините за нејзино спроведување во македонското законодавство.

whis_thumb
whis_2_thumb
 
Испечати Е-пошта
untitled1_thumb 26.03.2013 Со подршка на TAIEX инструментот на Европската Комисија, во деновите  25 и 26 март 2013 година, во Лондон – Белика Британија се оствари студиската посета, на претставници на Секретаријатот на ДКСК и на Секретаријатот за европски прашања при Владата на Република Македонија, во Министерството за правда на Обединетото Кралство на тема ,, Заштита на  свиркачи-те ,, (Protection of whistleblowers)
Цел на студиската посета беше запознавање со законската регулатива, практиките и искуствата на Велика Британија во областа на заштитата на лицата пријавители на корупција и измами.
Во рамки на студиската посета за претставниците на Секретаријатот на ДКСК беа реализирани работилници во рамки на кои експерти од областа на заштитата на свиркачите низ соодветни презентации овозможија увид и активно запознавање со системот на пријавување и со заштитата на пријавителите во земјата домаќин.

 
Испечати Е-пошта
acroread
Патоказ за имплементирање на систем за пријавувачи во РМ
 
Испечати Е-пошта
 
konferencijathumb На 27.09.2012 година, во просториите на Државната комисија за спречување на корупцијата беше потпишан  Меморандум за разбирање помеѓу Кроун Ејџентс, Британската Амбасада и Државната комисија за спречување на  корупцијата, со кој официјално стартуваше проектот: Поддршка за развој на системот „пријавители“ во  Македонија.
Прочитај повеќе...
 
Испечати Е-пошта
Експертска анализа на македонската антикорупциска легислатива
 
konferencijathumb 29.08.2012 Државната комисија за спречување на корупцијата со поддршка на TAIEX инструментот на Европската Комисија и во соработка со Министерството за правда, ангажираше експерт за анализа на македонската антикорупциска легислатива со особен фокус на Законот за спречување на корупцијата и Законот за спречување судир на интереси.
Прочитај повеќе...
 

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo