Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Соопштение Испечати Е-пошта
logo-kontakt_5004.08.2009 Државната комисија за спречување на корупцијата, согласно со своите законски надлежности, утврдени во Законот за спречување на корупцијата, постапувајќи по предмет што се однесува на незадоволство од постапката за денационализација за КО Кисела Вода 2 и поднесено барање за покренување постапка за ништовност на Договор за отуѓување на градежно земјиште од 2007 година во Министерството за транспорт и врски, а врз основа на член 49 став 1 алинеа 6 од Законот за спречување на корупцијата,  на ден 04.08.2009 донесе заклучок до Јавното обвинителство на Република Македонија и до Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција да покрене Иницијатива за поведување постапка за кривично гонење на службени лица од Министерството за транспорт и врски и на лицето В.С. Претседател  на Комисијата за одлучување по барања за денационализација за подрачјето на Кисела Вода - Скопје, бидејќи постои основа за сомневање дека сториле кривично дело ,,Злоупотреба на службената положба и овластување,, од член 353 од Кривичниот законик на Република Македонија.
Службените лица од Министерството за транспорт и врски и лицето В.С. Претседател  на Комисијата за одлучување по барања за денационализација за подрачјето на Кисела Вода – Скопје, искористувајќи ја својата службена положба и овластување во текот на 2007 година, спротивно на одредбите од Законот за денационализација, овозможиле и склучиле договор за отуѓување на градежно земјиште со непосредна спогодба, иако навремено биле запознати и известени дека истото е предмет на денационализација.
Со овој чин, службените лица го подредиле извршувањето на дејствијата во постапката за денационализација во интерес на постапката за отуѓување на предметното земјиште, со што овозможиле прибавување на противправна имотна корист.
 
< Претходно   Следно >

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo