Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна arrow Соопштенија arrow Извештај од Глобал Интегрити
Извештај од Глобал Интегрити Испечати Е-пошта

logo-kontakt10.09.2009 Умерено добри оценки за борбата против корупција доби Македонија во последното рангирање на американската ГЛОБАЛ ИНТЕГРИТИ која го објави извештајот за глобалните проблеми со корупцијата. Податоците се однесуваат за 2008 година, а агенцијата оценува на кое ниво повеќе сектори допринесуваат во борбата против корупцијата.

Напредок и најјаки оценки доби народниот правобранител и Антикорупциската комисија - во извештајот добро се рангирани и граѓанските организации - и медиумите допринеле во борбата против корупцијата. Агенцијата смета дека Македонија организирала добри избори. Како слаби алки во борбата против корупцијата ГЛОБАЛ ИНТЕГРЕТИ ги наведува законите кои дозволуваат конфликт на интереси но и слабиот увид во политичкото финансирање. Според организацијата Македонија со средна оценка се наоѓа во друштво со повеќе земји членки на Европската Унија. Оценета со индекс 76 од можни 100 земјава е заедно со Италија, Унгарија, Канада и Чиле. Зад нас се Србија, Турција, Русија и Босна и Херцеговина. Земји кои добија највисок оценка за справувањето со корупцијата се Полска, Бугарија, Јапонија и Романија.

За спречување на корупцијата апели пристигнуваат од повеќе невладини организации во светот. Вкупно 239 организации од 73 држави бараат конвенцијата против корупција на Обединетите Нации да усвојат нов транспарентен и ефикасен систем за набљудување на антикорупциските заложби на државите. Искуството со другите антикорупциски системи покажа дека тие се немоќни и некоординирани против корупцијата. Повикот е поднесен денеска кога владите на повеќето држави се среќаваат во Обединетите Нации – Виена, за последен круг преговори пред одржувањето на особено значајната трета конференција на држави – членки во ноември.

 
< Претходно   Следно >

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo