Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Иницијатива Испечати Е-пошта

dksk_logo18.07.2013  Државната комисија за спречување на корупцијата покрена Иницијатива за поведување постапка за кривично гонење на П.Ј и Д.Ј., одговорни лица на друштвото "Калина"ДООЕЛ - нас.Оризари, Крчани, поради основи на сомневање дека сториле кривично дело Незаконита експлоатација на минерални суровини од член 225-а од Кривичниот законик, затоа што вршеле нелегален ископ на минерална суровина - песок од нива во близина на с. Прибачево на место викано Белско поле без да поседуваат соодветна дозвола за експлоатација на минералната суровина- песок, како што е утврдено со членот 23 и членот 41 од Законот за минерални суровини ("Сл.весник на РМ" бр. 24/07, 88/08, 52/09, 06/10, 158/10 и 53/11), со што се здобиле со противправна имотна корист на штета на јавниот интерес.

Имајќи предвид дека споменатите лица постапуваат спротивно на членот 23 и членот 41 од Законот за минерални суровини, односно не е спроведена соодветната постапка за доделување концесија за експлоатација на минерална суровина и не е дадена дозвола за вршење на истата има основи на сомневање дека споменатите лица ПЈ. и Д.Ј., одговорни лица на друштвото "Калина"Д00ЕЛ - нас.Оризари, Кочани во изминатите неколку години сториле кривично дело Незаконита експлоатација на минерални суровини од член 225-а од Кривичниот законик, затоа што вршеле нелегален ископ на минерална суровина - песок од нива во близина на с. Прибачево на место викано Белско поле без да поседуваат соодветна дозвола за експлоатација на минералната суровина-песок, со што на долг рок го загрозиле целокупниот систем за наводнување во селото, се здобиле со незаконска материјална корист и го оштетиле јавниот интерес.

 
Следно >

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo