Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна arrow Соопштенија arrow Соопштение
Соопштение Испечати Е-пошта
press 09.12.2010 019

15.06.2015
Државната комисија за спречување на корупцијата одржа работна средба со Игор Јакимовски помошник директорот во Царинска управа, во врска со започнувањето на практичната имплементација на договорот за далечински пристап до системот ЕРП – ЛУКА, модул за анкетни листови во информационен систем на Царинската управа што Државната комисија за спречување на корупцијата и Царинската управа на Република Македонија го склучија согласно Протоколот за соработка за превенција и репресија на корупцијата и на судирот на интереси.

Согласно со договорот Државната комисија за спречување на корупцијата има можност да врши преглед на податоците за вработените во Царинската управа со цел систематско следење и проверка на анкетните листови за имотната состојба. Воспоставена е VPN конекција со што е овозможена практична реализација на Договорот.

Податоците може да бидат користени во рамките на законските надлежности на Државната комисија за спречување на корупцијата со цел проверка на податоците од анкетните листови за имотната состојба на вработените во Царинската управа кои имаат обврска да поднесат анкетен лист согласно со член 33-а од Законот за спречување на корупцијата.

press 09.12.2010 019

На средбата од страна на Претседателот на Државната комисија за спречување на корупцијата Горан Миленков потенцирано е дека ова е прво воспоставување конекција меѓу институциите од ваков вид и дека ДКСК изразува подготвеност истото да го направи и со други институции кои ја имаат потребната техничка можност.

Помошник директорот во Царинска управа Игор Јакимовски на членовите на ДКСК го презентираше системот ЕРП – ЛУКА, модул за анкетни листови во информационен систем на Царинската управа, нагласувајќи дека со практичната примена на договорот ДКСК ќе биде во можност да има увид во податоците кои се неопходни за спроведување на нејзините законски надлежности во делот на постапување по предмети кои се однесуваат на имотната состојба на царинските служебници. Тој се заблагодари на соработката со ДКСК и истакна подготвеност истата да продолжи.

На средбата е договорено да се одржи работен состанок во Царинската управа со цел запознавање со практичното користење на ЕРП – ЛУКА модул за анкетни листови во информационен систем на Царинската управа.

Повеќе слики можете да видите на линкот

 
< Претходно   Следно >

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo