Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна arrow Спречување на корупцијата / Иницијативи arrow Соопштение за иницијатива Македонски пошти 2008
Соопштение за иницијатива Македонски пошти 2008 Испечати Е-пошта
dksk_logo23.05.2008 Државната комисија за спречување на корупцијата, постапувајќи по предметот оформен по сопствена иницијатива, а во врска со извршените кривични дела Разбојништво при транспортот на парични средства на ЈП Македонски пошти наменети за исплата на  пензии ипримања по друг основ,  на седницата одржана на ден 15.05.2008 година,  донесе заклучок врз основа на член 49 став 1 алинеа 6 од Законот за спречување на корупцијата (“Сл. Весник на РМ“ бр. 28/02, 46/04 и 126/06), до Јавното обвинителство на Република Македонија - Одделение за гонење на сторителите на кривични дела од областа на организираниот криминал и корупција, да покрене Иницијатива за поведување постапка за кривично гонење на одговорните лица во ЈП Македонски пошти бидејки постои основано сомневање дека сториле кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување од член 353 од Кривичниот Законик на Република Македонија, затоа што во периодот од 17.06.2003 година, па се до 09.05.2008 година, кога се сторени разбојништвата врз поштенските возила, со неизвршување на својата службена должност нанеле штета на Јавното претпријатие на начин што транспортот на паричните средства наменети за исплата на пензии и примања по друг основ, не го вршеле во согласност со предвидените процедури и стандарди за ваква дејност, односно лицата кои ги транспортирале паричните средства не биле вооружени и немале придружба од друго возило на ЈП Македонски пошти или од Полицијата, а при тоа возилата со кои го вршеле транспортот не биле соодветно опремени за таква дејност, а паричните средства не биле осигурани и по тој основ не можело да се наплати осигурувањето.
 
< Претходно   Следно >

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo