Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна arrow Спречување на корупцијата / Иницијативи arrow Иницијатива против градоначалникот на Општина Чаир
Иницијатива против градоначалникот на Општина Чаир Испечати Е-пошта
logo-kontakt_5023.05.2008 Државната комисија за спречување на корупцијата, согласно со своите законски овластувања, утврдени во Законот за спречување на корупцијата ("Службен весник на РМ" бр.28/02, 46/04, 126/06 и 10/08), постапувајќи по предметот, оформен по повод написите во дневните весници и јавните изјави на градоначалникот на Општина Чаир, во врска со реставрацијата-пренамената на куќата на Јашар-Бег во Општина Чаир, Скопје, тргнувајќи од член 2, став 1 и 2 од Законот за спречување на корупцијата, по разгледување на околностите на целиот случај, а имајќи ја предвид одредбата од член 142 став 1 и 3 од Законот за кривичната постапка, на седницата одржана на ден 22.05.2008 година, донесе заклучок, согласно со член 49 став 1 алинеа 6 од Законот за спречување на корупцијата до Основното јавно обвинителство Скопје да покрене Иницијатива за поведување постапка за кривично гонење на градоначалникот на Општина Чаир И.М. и на службени лица од локалната самоуправа Општина Чаир, бидејќи постои основа за сомневање дека сториле кривично дело ,,Злоупотреба на службената положба и овластување,, од член 353 од Кривичниот законик, затоа што провоименуваниот ги пречекорил границите на своето службено овластување, на начин што без одобрение од Министерството за култура, како и спротивно на Законот за заштита на културното наследство започнал со реставрација-пренамена на куќата на Јашар-Бег во Општина Чаир, за која е донесен акт за заштита, а пак второименуваните не ја извршиле својата службена должност овозможувајќи, спротивно на законските прописи, реставрација-пренамена на заштитениот објект-куќа на Јашар-Бег во Општина Чаир, Скопје. 
 
< Претходно   Следно >

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo