Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна
Реакција на ДКСК по објавен текст
logo-kontakt_50

 

03.06.2016

   Во врска со текстот објавен на zhurnal.mk на ден 01.06.2016 година со наслов: „Skandal: Sipas Andonovës shqiptarët janë "invalid" për tu punësuar në Antikorrupcion, antarët shqiptar "flejnë"!“ (Скандал: Според Андонова Албанците се "инвалиди" за да се вработат во ДКСК, албанските членови "спијат"!), Државната комисија за спречување на корупцијата реагира и најостро ги осудува наводите содржани во насловот и во текстот кои се насочени кон ширење на невистини и меѓуетничка омраза и дискредитација на Државната комисија за спречување на корупцијата.

Во информацијата која Државната комисија за спречување на корупцијата ја даде на zhurnal.mk на нивно барање, а се однесува на вработувањата во ДКСК, дадени се податоци од официјалниот записник на Комисијата за вработување и во текстот никаде не е употребен зборот „Албанци“ ниту се употребува зборот „инвалиди“, а најмалку имало цел да се изрече навреда кон некого.

Портпаролот Андонова не пренесува лични ставови туку тоа се ставови на Државната комисија за спречување на корупцијата. ДКСК смета дека со ваквото тенденциозно, грубо и навредливо информирање од страна на zhurnal.mk се прекршени принципите на професионалното и етичко информирање и е создадена погрешна перцепција во јавноста.

Прочитај повеќе...
 
МИСЛЕЊЕ
logo-kontakt_50

26.01.2016

Државната комисија за спречување на корупцијата на 53-тата седница одржана на 25.01.2016 година по однос на прашања за постапување за време на мандатот на составот на преодната Влада за спроведување на избори на пратеници, како и за време на периодот од денот на донесувањето на Одлуката за распишување на избори до завршување на изборот на пратеници во Собранието на Република Македонија и изборот на Владата на Република Македонија го донесе следното МИСЛЕЊЕ (кликни тука) кое се однесува на органите на државната управа, фондовите, агенциите, дирекциите, јавните претпријатија, јавните установи, независните регулаторни тела основани од државата, трговските друштва основани од државата и други институции основани од државата и другите државни органи.

ДОПОЛНИТЕЛНО МИСЛЕЊЕ (кликни тука)

 
СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНА СЕДНИЦА
press 09.12.2010 019

17.05.2016

 

 

 

1. Државната комисија за спречување на корупцијата на ден 16.05.2016 година одржа јавна седница на која беше разгледан поднесен приговор од лицето Петар Атанасовски од Скопје во врска со член 8-а од Изборниот законик. Приговорот до Државната комисија за спречување на корупцијата беше препратен од Државната изборна комисија каде именуваниот првично го доставил.

2. Постапувањето по приговорот беше согласно член 74 од Изборниот законик (Службен весник на Република Македонија, бр. 40/06, 136/08, 148/08, 155/08, 163/08, 44/11, 51/11, 54/11, 142/12, 31/13, 43/13, 14/14, 30/14, 196/15 ) и усвоената процедура на ДКСК за постапување по овој вид приговори.

3. На седницата ДКСК, во рокот не подолг од пет дена од приемот на приговорот утврден во членот 74 од Изборниот законик, постапи по поднесениот приговор, ги испита наводите од приговорот, по што донесе заклучоци за натамошно постапување на ДКСК и утврдување на фактичката состојба во конкретниот случај.

Прочитај повеќе...
 
СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНА СЕДНИЦА
logo-kontakt_50

13.05.2016

Државната комисија за спречување на корупцијата постапувајќи согласно член 74 од Изборниот законик (Службен весник на Република Македонија, бр. 40/06, 136/08, 148/08, 155/08, 163/08, 44/11, 51/11, 54/11, 142/12, 31/13, 43/13, 14/14, 30/14, 196/15 ) на ден 16.05.2016 година (понеделник) со почеток во 11,00 часот во просториите на ДКСК, ќе одржи јавна седница за првата точка од Дневниот ред:

1. Разгледување на поднесен приговор во врска со член 8-а од Изборниот законик поднесен преку Државната изборна комисија од лицето Петар Атанасовски од Скопје на ден 11.05.2016 година.

 

 
Средба RAI
press 09.12.2010 019

12.05.2016

Државната комисија за спречување на корупцијата со поддршка на германската Сојузна служба за Државната комисија за спречување на корупцијата одржа работна средба со претставници на Регионалната антикорупциска иницијатива (РАИ) на тема: Методологија за антикорупциска проверка на легислативата.

На работната средба присуствуваа Претседателот на ДКСК д-р Игор Тантуровски, членовите на ДКСК, Раду Котичи раководител на Секретаријатот на РАИ, Тилман Хопе консултант на РАИ за антикорупциска проверка на легислативата и Албена Кујунџиева консултант на РАИ за проценка на ризици од корупција.

Тимот на РАИ сподели искуство од други земји и презентираше најдобри практики од областа на антикорупциска проверка на легислативата и проценка на ризици од корупција, а во тек е спроведување на обуки за новоформираното Одделение за антикорупциска проверка на легислативата во рамки на Секретаријатот на ДКСК и изработка на софтвер кој ќе послужи за полесна идентификација на ризиците од корупција.

Од страна на Претседателот на ДКСК д-р Игор Тантуровски беше предложено да се изработи водич за антикорупциска проверка на легислативата и за проценка на ризици од корупција кој ќе биде дистрибуиран до сите државни институции и граѓанскиот сектор, на што претставниците од РАИ позитивно одговорија.

Сите препораки и предлози од страна на ДКСК, а во насока на делување согласно Методологијата за антикорупциска проверка на легислативата беа согласно мислењата на претставниците на РАИ со што уште еднаш се потврди успешно воспоставената регионална соработка и поддршка.

Повеќе слики можете да видете на линкот

 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

Резултати 31 - 35 од 178

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo

Превземи вести