Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна
Коференција - Ден на интегритетот
press 09.12.2010 019

05.05.2016

Државната комисија за спречување на корупцијата со поддршка на германската Сојузна служба за администрација одржа Конференција на тема: „ Ден на интегритетот: Спречување на корупција и судир на интереси во единиците на локалната самоуправа“ во рамки на ИПА Твининг проектот „Поддршка за ефикасна превенција и борба против корупцијата“.

На Конференцијата поздравни говори имаа Претседателот на ДКСК д-р Игор Тантуровски, Министерката за локална самоуправа г-ѓа Ширет Елези, Шефот на делегацијата на ЕУ во Република Македонија амбасадорот Аиво Орав, заменик амбасадорот на С.Р. Германија Хелге Зандер и амбасадорот на Словенија Бранко Раковец.

Државниот советник во Државната комисија за спречување на корупцијата Владимир Георгиев и проектните експерти д-р Паула Боровска од Германија и д-р Јуре Шкрибец од Словенија одржаа презентации на тема концепт и систем на интегритет во локалната самоуправа и меѓународни практики за проценка на ризици.

Денешната конференција претставува продолжување на активностите кои Државната комисија за спречување на корупцијата со поддршка на УНДП ги започна уште во 2011 година во насока на воведување на концепт на интегритет во единиците на локалната самоуправа.

На Конференцијата присуствуваа повеќе градоначалници и претставници од единиците на локалната самоуправа.

Повеќе слики можете да видете на линкот

 
Јавна опомена
logo-kontakt_50

04.05.2016  Државната комисија за спречување на корупцијата постапувајќи по предмети од областа на судирот на интереси констатира состојба на судир на интереси кај лицето Филип Секулоски поради повреда на член 9 од Законот за спречување судир на интерси

Имено, службеното лице, покрај функцијата Член на Управен одбор на ЈКП „Комуналец“ - Прилеп ја извршува и функцијата управител на трговско друштво – ДППУТ „САМ САР“ – увоз – извоз ДООЕЛ Прилеп.

Прочитај повеќе...
 
Соопштение
press 09.12.2010 019

27.04.2016

Државната комисија за спречување на корупцијата со поддршка на германската Сојузна служба за администрација одржа работилница на тема: „Унапредена меѓуинституционална соработка“ во рамки на ИПА Твининг проектот „Поддршка за ефикасна превенција и борба против корупцијата“, компонента 1 „Унапредување на антикорупциската правна и институционална рамка“.

На работилницата воведно обраќање имаше Претседателот на ДКСК д-р Игор Тантуровски, а свое излагање имаа Постојаниот твининг советник Детлеф фон Шмелинг и експертите за антикорупција од Германија Торстен Рубел и Детлеф Кројцер.

На работилницата се презентираа Анализа на соработка меѓу државните институции во борбата против корупцијата, истражување на сегашната соработка, позитивен пример за соработка на Хамбуршката конференција и унапредена соработка за мерливи резултати во финансиски криминал.

Во прилог следи обраќањето на Претседателот на ДКСК д-р Игор Тантуровски.

 

Прочитај повеќе...
 
Реакција на ДКСК
logo-kontakt_50

20.04.2016

РЕАКЦИЈА НА ДКСК ПО ОБЈАВЕН ТЕКСТ ВО ФОКУС

Во врска со текстот објавен во неделникот Фокус на ден 15.04.2016 година со наслов: „Горан Миленков зет на убиените Мудинови, кербер на Груевски“, Државната комисија за спречување на корупцијата реагира и најостро ги осудува наводите содржани во текстот кои се насочени кон дискредитација на работата на досегашниот претседател на ДКСК и член на ДКСК Горан Миленков, а воедно се спомнуваат настани од приватниот живот на членовите на најблиското семејство на Миленков, лица кои не биле и не се предмет на интерес на јавноста, кои од страна на авторот се користат како аргументи за нарушување на професионалниот и личниот интегритет на Миленков.

Ценејќи го професионализмот, искуството и придонесот на Миленков во работењето на ДКСК сметаме дека со ваквиот начин на информирање од страна на неделникот Фокус се прекршени принципите на професионалното и етичко информирање на јавноста за работењето на носителите на јавни функции во Република Македонија.

ДКСК бара од авторот на горенаведената вест, главниот и одговорен уредник и од неделникот Фокус да се оградат од текстот и да се извинат на досегашниот претседател на ДКСК и член на ДКСК Горан Миленков и на Државната комисија за спречување на корупцијата за објавените наводи со кои се дискредитира неговиот професионален и личен интегритет и углед, како и угледот на ДКСК.

 
Соопштение
logo-kontakt_50

20.04.2016

Почитувани,

Државната комисија за спречување на корупцијата, поради завршување на мандатот на Претседателот на ДКСК Горан Миленков, согласно со членот 48 од Законот за спречување на корупцијата за Претседател на Државната комисија за спречување на корупцијата едногласно го избра д-р Игор Тантуровски.

Претседателот на Државната комисија за спречување на корупцијата се избира од редот на постојните членови на ДКСК, со мандат од една година.

Со почит,

Државна комисија за спречување на корупцијата

 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

Резултати 36 - 40 од 178

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo

Превземи вести