Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна
Јавна опомена
logo-kontakt_50

13.03.2016  Државната комисија за спречување на корупцијата постапувајќи по предмети од областа на судирот на интереси констатира состојба на судир на интереси кај лицата Никола Зафиров и Осман Мислими поради кумулација на функции и тоа:

 

  • 1) Никола Зафиров – кумулација на функции – истовремено со функцијата член на орган за надзор на ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа Неготино ја извршува и функцијата член на Управен одбор во ЈП Комуналец Неготино.
  • 2) Осман Мислими - кумулација на функции – истовремено извршува три функции и тоа: член на Надзорен одбор на Јавно претпријатие за државни патишта, член на Надзорен одбор на Агенција за катастар на недвижности и член на Надзорен одбор во АД „Славија“ увоз-извоз, Скопје.
Прочитај повеќе...
 
Демант
logo-kontakt_50

demant demant

 

11.04.2016

 

 

Почитувани,

Во вестите емитувани на телевизија 24 вести под наслов „Објaвени имотните состојби на дел од членовите на Антикорупциска“ е поставено прашањето зошто до сега не биле објавени анкетните листови на Претседателот на ДКСК Горан Миленков и на членовите на ДКСК д-р Игор Тантуровски и д-р Фарије Алиу.

Имено, од страна на лицето Слаѓана Тасева како бивш член и Претседател на ДКСК, а сега како претставник на Транспаренси интернационал, која се јави како експерт на оваа тема, треба добро да го познава Законот за спречување на корупцијата и да знае како се постапува со анкетните листови на членовите на ДКСК. Оваа нејзина изјава не само што е некоректна и невистинита, туку во најмала рака покажува елементарно непознавање на Законот за спречување на корупцијата и на работата на Државната комисија за спречување на корупцијата. Секако ова важи доколку лицето Слаѓана Тасева ова не го прави намерно со цел да ја дискредитира работата на ДКСК од политички причини.

Неколку пати до сега ДКСК упати апел до медиумите да не се создава погрешна перцепција во јавноста и да не се прекршуваат принципите на професионалното и етичко новинарство и укажа за проверка на релевантноста и точноста на информациите пред нивно објавување и консултација со институцијата чие име се користи.

Неточна и невистинита е изјавата дека Претседателот на ДКСК Горан Миленков и на членовите на ДКСК д-р Игор Тантуровски и д-р Фарије Алиу досега не го доставилe анкетниот лист за својата имотна состојба.

 

Имено, сите членови, со стапување на функцијата член на ДКСК, во законски утврдениот рок уредно и согласно сите правила за објавување на податоци за имотната состојба, го пријавија својот имот во законски определениот рок од 30 дена. Согласно Законот за спречување на корупцијата и согласно член 50-а од истиот закон, анкетните листови за имотната состојба уредно се доставени до Комисијата за прашања на изборите и именувањата Собранието на РМ и до Управата за јавни приходи.

 

Прочитај повеќе...
 
Средба со новинарите

konferencijathumb

07.04.2016

06.04.2016, Горан Миленков - Претседател на Државната комисија за спречување на корупцијата

Со цел објективно информирање на јавноста, Претседателот на Државната комисија за спречување на корупцијата Горан Миленков заедно со членот на ДКСК д-р Игор Тантуровски и портпаролот на ДКСК м-р Антонија Андонова Тасевска одржаа средба со заинтересирани претставници на медиумите и новинари и го презентираа анкетниот лист за престанок на функцијата доставен од поранешниот Претседател на Владата на Република Македонија Никола Груевски.

konferencijathumb konferencijathumb konferencijathumb

 

 

 

 

Видеата може да ги погледнете во прилог

Прочитај повеќе...
 
Изјава

Изјава на потпаролот на Државната комисија за спречување на корупцијата за Телевизија Сител и за весникот Вечер - 06.04.2016 год.

 
Оглас за вработување
logo-kontakt_50

06.04.2016

Државната комисија за спречување на корупцијата објавува Оглас за вработување на 1 (едно) лице

Државната комисија за спречување на корупцијата врз основа на член 22, член 23, член 24, член 25, член 26 и член 27 од Законот за работните односи („Службен весник на Република Македонија" бр. 62/05, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12 39/12, 13/13, 25/13, 170/13, 187/13, 113/14, 20/15, 33/15, 72/15 и 129/15), a во врска со член 22 став (1) алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор („Службен весник на Република Македонија" бр. 27/14 и 199/14) и Правилник за внатрешна организација на Државната комисија за спречување на корупцијата, број 02-2741/9 од 31.12.2015 година, Правилник за систематизација на работните места во Државната комисија за спречување на корупцијата, број 02-2741/8 од 31.12.2015 година и Правилник за измена на Правилникот за систематизација на работните места во Државната комисија за спречување на корупцијата бр.02-696/3 од 18.02.2016 година, објавува

ОГЛАС БРОЈ 3/2016 ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА 1 (ЕДЕН) ИЗВРШИТЕЛ НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ВО ТРАЕЊЕ ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2016 ГОДИНА ВО ДРЖАВНАТА КОМИСИЈА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА КОРУПЦИЈАТА

Државната комисија за спречување на корупцијата објавува оглас за вработување на 1 (едно) лице преку засновање на работен однос на определено време во траење до 31 декември 2016 година за следното работно место:

Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

Резултати 41 - 45 од 178

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Водич за управување со судир на интереси

  Водич за управување со судир на интереси (481 KB)
 

Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave

  Udhëzues për menaxhimin e konfliktit të interesave (480 KB)
 

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo

Превземи вести