Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Почетна arrow Проекти arrow ИПА Твининг проект 2010
ИПА Твининг проект 2010
Прирачници Испечати Е-пошта

 

acroread
1 CORRUPTION RISK MANAGEMENT - Adendum

 

acroread


1 УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ОД КОРУПЦИЈА - Adendum

 

acroread
2 Law on Lobbying_Expert's Report

 

acroread
2 Закон за лобирање_експертски извештај

 

acroread
3 Guidelines_Conflicts of interest

 

acroread
3 Водич за судир на интереси

 

acroread
4 Guidelines for effective investigations and appropriate punishment of corruption offences

 

acroread
4 Насоки за ефективна истрага и казнување на дела на корупција

 

acroread
5 Handbook on the protection of whistleblowers

 

acroread
5 Прирачник за заштита на укажувачи

 

acroread
6 Прирачник за ревизија на регуларност на финансискиот извештај за изборната кампања

 

acroread
7 Прирачник за ревизија на регуларност на политички партии

 
Коференција - Ден на интегритетот Испечати Е-пошта
press 09.12.2010 019

05.05.2016

Државната комисија за спречување на корупцијата со поддршка на германската Сојузна служба за администрација одржа Конференција на тема: „ Ден на интегритетот: Спречување на корупција и судир на интереси во единиците на локалната самоуправа“ во рамки на ИПА Твининг проектот „Поддршка за ефикасна превенција и борба против корупцијата“.

На Конференцијата поздравни говори имаа Претседателот на ДКСК д-р Игор Тантуровски, Министерката за локална самоуправа г-ѓа Ширет Елези, Шефот на делегацијата на ЕУ во Република Македонија амбасадорот Аиво Орав, заменик амбасадорот на С.Р. Германија Хелге Зандер и амбасадорот на Словенија Бранко Раковец.

Државниот советник во Државната комисија за спречување на корупцијата Владимир Георгиев и проектните експерти д-р Паула Боровска од Германија и д-р Јуре Шкрибец од Словенија одржаа презентации на тема концепт и систем на интегритет во локалната самоуправа и меѓународни практики за проценка на ризици.

Денешната конференција претставува продолжување на активностите кои Државната комисија за спречување на корупцијата со поддршка на УНДП ги започна уште во 2011 година во насока на воведување на концепт на интегритет во единиците на локалната самоуправа.

На Конференцијата присуствуваа повеќе градоначалници и претставници од единиците на локалната самоуправа.

Повеќе слики можете да видете на линкот

 
Четврти состанок на Управниот комитет Испечати Е-пошта
press 09.12.2010 019

04.12.2015

На 13 ноември 2015 година Државната комисија за спречување на корупцијата го одржа четвртиот состанок на Управниот комитет на Твининг проектот „ Поддршка за ефикасна превенција и борба против корупцијата “ меѓу Државна комисија за спречување корупција и германската Сојузна служба за администрација.

На состанокот учествуваа претседателот на ДКСК Горан Миленков, проектните лидери д-р Игор Тантуровски и Холгер Мајкл Арндт, претставникот од Делегацијата на ЕУ во Република Македонија Манфредас Лимантас и претставници од Сојузната служба за администрација на Германија и од надлежните домашни институции. На состанокот беше претставен новоименуваниот Постојан твининг советник Детлеф фон Шмелинг кој ја понуди својата експертиза и искуство во антикорупциската област.

Тема на состанокот беше усвојување на четвртиот квартален извештај. Притоа, се разговараше за претстојните активности од проектот согласно временската рамка и се разгледаа сите компоненти на проектот поединечно.

Беше информирано дека ДКСК е во процес на сертификација за вклучување во националниот проектот за интероперабилност. Во почетната фаза ДКСК треба да биде поврзана со 6 институции.

На средбата се истакна дека во пресрет на претстојните парламентарни избори проектот може да даде својот придонес во превенцијата на изборната корупција во делот на подигнување на јавната свест во однос на спречувањето на корупцијата за време на избори, вклучително и финансирањето на предизборните кампањи и на политичките партии.

Повеќе слики можете да видете на линкот

 
Трет состанок на Управниот комитет Испечати Е-пошта
press 09.12.2010 019

02.06.2015

Државната комисија за спречување на корупцијата и Сојузната служба за администрација на Германија во рамките на Твининг проектот „Поддршка за ефикасна превенција и борба против корупцијата“ на ден 02.06.2015 година го одржаа третиот состанок на Управниот одбор на проектот.

На состанокот учествуваа претседателот на ДКСК Горан Миленков, проектните лидери д-р Игор Тантуровски и Холгер Мајкл Арндт, постојаниот твининг советник Јоаким Шванке, претставникот од Делегацијата на ЕУ во Република Македонија Манфредас Лимантас и претставници од Сојузната служба за администрација на Германија и од надлежните домашни институции.

На состанокот се разговараше за реализацијата на активностите од проектот во третиот квартал на имплементација, како и за претстојните активности согласно временската рамка. Се разгледаа сите компоненти на проектот поединечно и при тоа беше констатирано дека соработката е на високо ниво и генерално активностите се реализираат согласно утврдената динамика.

Повеќе слики можете да видете на линкот

 
Соопштение Испечати Е-пошта

sredba

19.05.2015 Државната комисија за спречување на корупцијата во партнерство со Сојузното биро за администрација на Република Германија на 18 и 19 мај организираше тематски работилници со пратениците во Собранието на Република Македонија..

Работилниците се дел од компонентата 3 на ИПА Твининг проектот „Поддршка на ефикасната превенција и борба против корупцијата“. Во рамките на Проектот се развиени 8 компоненти со активности посебно значајни за земјата и со учество на сите надлежни институции.

Воведно обраќање на работилниците имаше проектниот лидер на ИПА Твининг проектот и член на ДКСК д-р Игор Тантуровски, а свое обраќање имаше Драго Кос, врвен меѓународен експерт за антикорупција, претседавач со Работната група OECD за корупција во меѓународните бизнис трансакции и поранешен претседавач на Комисијата за спречување на корупција во Словенија.

Прочитај повеќе...
 

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo