Skip to content

Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција Државна Комисија за Спречување на Корупција

Соопштение Испечати Е-пошта

logo-kontakt_5013.03.2009 Државната комисија за спречување на корупцијата од 10.01.2009 година, денот кога е донесена одлуката за распишување на претседателските и локалните избори, работи по вкупно 339 предмети, од кои по огласи за вработувања или избор (173 огласи за 979 вработувања), продажба и издавање под закуп на недвижен имот (6) и разни јавни набавки (2), Државната комисија во 183 случаи се обратила со укажување со барање да се спроведе режимот што произлегува од Законот за спречување на корупцијата.Од повратните информации може да се заклучи дека во 70% од случаите, укажувањата се спроведени а по другите постапувањето е  во тек.
Во овој период вкупно 133 органи и институции побарале мислење од Државната комисија за спречување на корупцијата како да постапат во врска со вработувања, јавни набавки, склучување договори, исплата на  буџетски средства, и од повратните информации може да се заклучи дека истите се целосно почитувани.
Преостанатите 23 предмети се постапувања на Државната комисија по претставки и известувања од физички и правни лица за кршење на режимот од Законот за спречување на корупцијата, по кои постапувањето е во тек.
Во десетина случаи има елементи за надлежно прекршочно постапување на Државната комисија за спречување на корупцијата.
Досега се регистрирани 2 случаи со индиции за поткуп на избирачи за што е известено Јавното обвинителство на Република Македонија.
Во еден случај поради непочитување на член 11 став 2 од Законот за спречување на корупцијата е подготвено барање за поведување на прекршочна постапка.

 
< Претходно   Следно >

Образец Анкетен Лист

Анкетен Лист

Образец за пријавување на промени на имотната состојба

Образец Изјава за интереси

Податоци за имотна состојба на функционерите

untitled-2

ИПА 2010 - Твининг Проект

poster

Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Апликација - Државна Програнма 2011-2015

Влез во Апликација

Промовирање на транспаретноста и отченоста во јавните институции

sl_kniga

Апликација - Регистар на избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

Податоци за избрани и именувани лица

Регистар на избрани и именувани лица

ДКСК

ИСО 9001:2008

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 

Обратете се до Комисијата

Обратете се до комисијата
Advertisement

Прирачник за Интегритет и Судир на интереси

  Прирачник за Интегритет и Судир на интереси
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
undp_logo